Autor: Informer.rs

01.09.2023.

14:33

Foto: Printscreen You Tube Pastry by Ioan

Magazin

Originalan recept za doboš tortu! Tajna neverovatnog ukusa je u jednom sastojku

Najpoznatija mađarska torta je doboš torta, koja je prvi put napravljena za mađarsku državnu izložbu 1885. godine. Recept je osmislio kuvar i poslastičar Jožef C. Doboš.

Naravno, nijedan nije bio ni blizu originalu. Na iznenađenje mnogih Doboš je lično 1906. godine objavio pravi recept za svoju poslasticu nakon što se povukao iz javnog života.

Ova torta je i danas popularna. Retko ko može da odoli mekanoj kori i čokoladnom filu, kao i glazuri od šećera. Glazura od prženog šećera, koja je postala znak raspoznavanja ove torte, imala je i posebnu namenu, a to je da spreči isušivanje torte i time joj produži vek trajanja.

Informer

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca, pa kratko umutite belanca.

Zatim im dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve lepo ne sjedini.

Sipajte smesu u tankom sloju u okrugli pleh obložen pek papirom.  Pecite je u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Zatim izvadite i pecite dok ne utrošite svu smesu. Treba da dobijete 5-6 kora. 

Jednostavnije je da koristite pleh od rerne koji ste obložili pek papirom.

Ispecite koru i isecite je na 3 dela. Ako vam je ostalo smese ispecite još jednu koru i isecite je na 3 dela. 

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok ne krene da ključa i ostavite nakon ključanja još 10 minuta.

Zatim dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi.

Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se stegne.

Upržite šećer sa vodom na laganoj vatri, ali vodite računa da šećer ne pregori. Sipajte preko torte. Dok je glazura još vruća, zasecite vrelim nožem.

Ukrasite po želji.