Autor: Informer.rs

05.09.2023.

14:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Pekmez od šljiva! Tajni recept iz bakine sveske

Informer

Uputstvo:

Operite šljive, prerežite ih na pola i izvadite koštice. Ako želite, možete ostaviti nekoliko šljiva s košticama za dodatnu aromu, ali ih označite kako biste ih lakše pronašli kasnije.

Stavite šljive u veliki lonac i dodajte šećer. Dobro ih promešajte i ostavite da odstoje najmanje sat vremena ili preko noći. Ovaj korak će pomoći šljivama da puste svoje sokove i omekšaju.

Nakon što su šljive odstojale sa šećerom, dodajte sok i koricu limuna, kao i čašu vode.

Stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da smesa proključa. Nakon što proključa, smanjite temperaturu na nisku i kuvajte pekmez polako, povremeno mešajući, oko 1-2 sata ili dok ne postane gušći i dobije karakterističnu boju i teksturu pekmeza.

Tokom kuvanja, penu koja se formira na površini pekmeza skidajte kašikom i bacajte je.

Pre nego što završite s kuvanjem, proverite gustinu pekmeza. Stavite malu kašičicu na hladan tanjir i ostavite je da se ohladi. Ako se pekmez stegne i zadrži oblik, gotov je. Ako ne, kuvajte ga još neko vreme i ponovite test gustine.

Kad je pekmez gotov, sterilizujte tegle i poklopce. Prelijte vrući pekmez u vruće tegle, ostavljajući oko 1 cm slobodnog prostora na vrhu. Odmah zatvorite tegle.

Okrenite tegle naopako i ostavite ih da se ohlade. Na taj način će se stvoriti vakuum, što će produžiti trajnost pekmeza.

Čuvajte tegle u hladnom i tamnom prostoru, kao što je podrum ili ostava. Pekmez će biti spreman za upotrebu nakon nekoliko nedelja, ali će biti još ukusniji nakon nekoliko meseci odležavanja.

Uživajte u domaćem pekmezu od šljiva na tostu, palačinkama ili kao dodatak drugim desertima!