17.09.2023.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ove knedle sa šljivama sigurno uspevaju! Slatki zalogaji detinjstva

Sastojci:

1,4 kg krompir-pirea
0,4 kg mekog brašna
1 kg šljiva
75 g putera
2 jajeta
40 g vanil-šećera
500 g prezli

Informer

Iskoristite sezonu šljiva

Priprema: 

Opran krompir u ljusci stavite da se kuva. Znaćete da je krompir skuvan kada ljuska počne da puca ili kada viljuškom možete lako da doprete do sredine krtole. Kako bi sav krompir bio jednako skuvan, birajte krtole jednake veličine. Skuvan krompir oljuštite dok je vruć, izgnječite ga ručno i vodite računa da ne ostanu mali komadići krompira. Kada budete pri kraju procesa gnječenja, u masu dodajte puter kako bi se istopio. Izvadite krompir i postavite ga na ravnu površinu da zamesite testo. Dodajte dva jaja i vanil-šećer, dok brašno dodajete postepeno, do trenutka kada testo prestaje da se lepi za ruke. Pošto ste zamesili testo, ostavite ga na gomili, a za svaku knedlu uzimajte po 60 grama testa. Pritisnite ga rukama da napravite mesto za šljivu, obmotajte šljivu sa svih strana i zavrtite par krugova da testo ne bi imalo rupa. Zamotane knedle slažite na pleh koji ste posuli brašnom da se knedle ne bi zalepile.

U slučaju da želite slađe knedle, iz šljiva možete da izvadite koštice i dodate po kockicu šećera. U tiganju istopite maslac i dodajte prezle. Pržite ih na puteru dok ne dobiju lepu smeđu boju i vodite računa da se ne preprže. Zamotane knedle spuštajte u ključalu vodu po par komada u isto vreme. Kad se podignu sa dna šerpe na površinu, ostavite ih još dva minuta u ključaloj vodi, a onda vadite, blago procedite i stavite ih u tiganj sa prezlama. Pospite knedle sa svih strana.

Prijatno!