Magazin
Marmelada od smokava! Sačuvajte slatke voćkice za zimu
Sastojci:
500 g svežih smokava
dve šolje šećera
rendana kora pola limuna
sok od pola limuna
četvrt kašičice cimeta
šolja vode
Priprema:
Smokve oprati i iseći na komadiće. U šerpi na umerenoj temperaturi zagrejati vodu do ključanja, pa ubaciti smokve, smanjiti vatru i promešati. Krčkati dok smokve ne omekšaju, pa ih malo izgnječiti viljuškom ili varjačom. Potom dodati šećer i rendanu koru limuna, pa nastaviti krčkanje uz povremeno mešanje dok se ne dobije marmelada željene gustine, odnosno oko 45-50 minuta (imati u vodu da će se marmelada dodatno zgusnuti kad se ohladi). Na kraju umešati cimet i sveže ceđeni sok limuna, skloniti sa vatre, sipati u sterilisane tegle, zatvoriti i čuvati u frižideru do tri meseca.
Prijatno!