20.09.2023.

13:00

Foto: freepik

Magazin

Originalna, tradicionalna žito torta! Ovom ukusu ćete se rado vraćati

Iako mnogi ljudi preferiraju brze recepte, ponekad nije loše izdvojiti vreme i vratiti se tradicionalnim poslasticama. 

Jedna od jeste i žito torta, koja će vas sigurno oduševiti:

Za 4 kore potrebno je:

12 belanaca

12 kašika šećera

12 kašika mlevenih oraha

8 kašika brašna.

Za fil:

650 ml mleka

9 kašika šećera

250 g šećera u prahu

4 kašike brašna 

12 žumanaca

250 g maslaca

300 g mlevenih oraha

malo muskatnog oraščića.

Informer

torta

Priprema:

Tri belanca umutite sa tri kašike šećera. Sjedinite 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna, pa dodajte prethodnoj smesi. Na dno pleha stavite papir za pečenje, pa sipajte pripremljenu smesu i izravnajte. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 12-13 minuta. Na isti način pripremite i preostale tri kore.

Za pripremu fila, potrebno je da sjedinite žumanca, brašno i 200 ml mleka. Ostatak mleka i šećer stavite da provri. U provrelo mleko sipajte pripremljenu smesu od žumanaca i skuvajte fil. Sklonite posudu sa ringle i preko fila stavite rastegljivu foliju, kako se ne bi napravila korica. Ostavite fil da se skroz ohladi.

Potom umutite maslac i šećer u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil i sve dobro umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i malo muskatnog oraščića. Promešajte i fil podelite na 4 dela. Nafilujte sve četiri kore, a odozgo premažite filom i pospite sa malo oraha ili ukrasite šlagom.