Foto: freepik
Magazin
Originalna, tradicionalna žito torta! Ovom ukusu ćete se rado vraćati
Iako mnogi ljudi preferiraju brze recepte, ponekad nije loše izdvojiti vreme i vratiti se tradicionalnim poslasticama.
Jedna od jeste i žito torta, koja će vas sigurno oduševiti:
Za 4 kore potrebno je:
12 belanaca
12 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
8 kašika brašna.
Za fil:
650 ml mleka
9 kašika šećera
250 g šećera u prahu
4 kašike brašna
12 žumanaca
250 g maslaca
300 g mlevenih oraha
malo muskatnog oraščića.
Informer
Priprema:
Tri belanca umutite sa tri kašike šećera. Sjedinite 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna, pa dodajte prethodnoj smesi. Na dno pleha stavite papir za pečenje, pa sipajte pripremljenu smesu i izravnajte. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 12-13 minuta. Na isti način pripremite i preostale tri kore.
Za pripremu fila, potrebno je da sjedinite žumanca, brašno i 200 ml mleka. Ostatak mleka i šećer stavite da provri. U provrelo mleko sipajte pripremljenu smesu od žumanaca i skuvajte fil. Sklonite posudu sa ringle i preko fila stavite rastegljivu foliju, kako se ne bi napravila korica. Ostavite fil da se skroz ohladi.
Potom umutite maslac i šećer u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil i sve dobro umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i malo muskatnog oraščića. Promešajte i fil podelite na 4 dela. Nafilujte sve četiri kore, a odozgo premažite filom i pospite sa malo oraha ili ukrasite šlagom.