21.09.2023.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Italijanska čokoladna torta kapreze od 6 sastojaka! Recept star 100 godina

Torta kapreze je jedna od najpoznatijih italijanskih poslastica, a pravi se jednostavno i lako i reč je o neverovatno čokoladnom užitku koji je savršen uz šoljicu kafu.

Sastojci: 

250 g crne čokolade za kuvanje
200 g maslaca
4 jaja
180 g šećera
300 g mlevenih badema (ili bademovog brašna)
šećer u prahu za posipanje

Priprema: 

Grubo iscekajte čokoladu za kuvanje, pa je rastopite na pari (ili u posudi koju ste uronili u vrelu vodu), i dodajte joj omekšali maslac. Smesu dobro promešajte. Odvojte belanca od žumanca. Žumanca pomešajte sa šećerom i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi, a smesa ne kremasta. U smesu sa maslacom i čokoladom dodajte smesu od žumanaca i lepo pomešajte. Belanca utucite u čvrst sneg, pa i to dodaje prethodno pripremljenoj smesi, ali špatulom i to vrlo pažljivo i lagano. Na kraju umešajte kupovno bademovo brašno (ili izblendane blanširane bademe). Smesu stavite u okrugli kalup koji ste prethodno podmazali maslacem. Tortu pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180 stepeni. Izvaditi i sačekati da se ohladi. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu, a po želji dodajte sveže voće ili sladoled. 

Prijatno!