Magazin
Idealne kombinacije začina iz naših krajeva! U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor
Ako volite začine, koristite one koji su bliži vašem podneblju i pronađite pravu meru da bi se istakao ukus jela, a ne zasenio intenzivnim aromama, savetuju profesionalci.
Iskoristite neka od ovih pravila.
Osim ako recept to posebno ne nalaže, više od tri začina se ne koristi u jednom jelu. Izuzetak su dobro usklađene začinske mešavine koje se često koriste u indijskoj kuhinji.
Ako umesto sušenih koristite sveže začine, preporučenu dozu u receptu treba utrostručiti.
Sušeni začini koriste se na početku kuvanja, a sveži se dodaju na kraju kako bi zadržali aromu.
Uz so i biber, jedan od najčešćih začina u našoj kuhinji je mlevena crvena paprika.
Mlevena paprika - s njom se slažu biber, beli luk, peršun, bosiljak i majčina dušica.
Peršun - malo proprženim peršunom začinite prženo meso i povrće, a sitno naseckanim listićima obogatite soseve i pravite namaz s maslacem. Takođe, dodajte u marinade s belim lukom i maslinovim uljem.
U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor.
Origano se dodaje u jela od paradajza, soseve, kao začin uz sir, gustim supama i specijalitetima od povrća. Dobar je u kombinacijama s belim lukom, peršunom, majčinom dušicom i bosiljkom.
Lovor služi da pojača aromu jela od mesa, posebno od divljači, i odličan je u kombinaciji sa majčinom dušicom. Osušeni list lovora mora biti maslinastozelen. Ako je smeđe boje, takav ne miriše.
Vodič kroz začine:
Ruzmarin: dobro se slaže s narandžinom korom, celerom i prazilukom
Kim: njime začinite krompir, meso, variva od kelja, sveži i kiseli kupus. Omiljen je začin za hleb i peciva
Vlašac: kombinuje se s peršunom
Bosiljak: ide uz lavandu, lovor i ruzmarin