Magazin
Uživajte u plodovima rane jeseni! Napravite domaći kesten pire
Posla oko ove poslastice ima dosta, ali isplati se, posebno ako vas kestenovi nisu koštali ništa jer ste ih sakupili u šumi ili dobili od nekoga.
Kesten pire možete i zamrznuti pa ga po potrebi koristiti za razne kolače.
Ovo je recept za pravi domaći kesten-pire:
Sastojci:
3 kg kestena
500 do 600 ml mleka
100 do 150 ml ruma
40 ml arome vanile
200 g šećera
Priprema:
Kestenove najpre malo zarežite nožem, pa ih u malo posoljenoj vodi kuvajte 15 do 20 minuta. Ostavite neka se malo ohlade pa im uklonite koru.
Ispasirajte ih pa pomešajte s vrućim mlekom u kome ste prethodno otopili šećer. Umešajte rum i vanilu, prokuvajte još nekoliko minuta. Dobro ohladite i dobili ste fini kesten pire.
Umesto mleka možete koristiti vodu.
Rasporedite ga u plastične posudice, stavite u duboko zamrzavanje i koristite po potrebi, kao dodatak kolačima ili jednostavan desert sa šlagom.
Prilikom posluživanja, kesten pire možete staviti u čašu i iskombinovati sa šlagom i čokoladnim kremom.