19.10.2023.

18:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Domaća supa koja podiže imunitet! Posle jednog tanjira bićete kao novi

Nutricionista Branka Mirković kaže da svaki sastojak ima svoj značaj, zato treba da sledite uputstvo za pripremu.

Informer

Birajte domaću testeninu

Priprema:

Pile ili delove pileta stavite u sud i nalijte hladnom vodom. Ako pravite supu od  delova pileta, obavezno stavite batak i karabatak jer povoljno utiču na gvožđe, belo meso ostavite sa grudnom koskom. Prirodni želatin koji kuvanjem ostane u supi,  povoljno deluje na zglobove, kožu, kosu i nokte. Korenasto povrće daje puno  minerala, posebno je važna šargarepa jer poboljsava ukus supe prirodno je zasladi. Dodajte i koren celera, ali i na plotni prepečen luk sa žutom opnom. Luk smiruje kašalj, poboljšava ukus.

Kada supa provri, skinite penu ako hoćete da ostane bistra, a nije greška i ako ne skinete penu. Dodajte crni luk i kuvajte na umerenoj temperaturi. Na pola kuvanja dodajte korenasto povrće. Dodajte i malo belog luka koji je prirodni antibiotik, par zrna bibera za ukus i da podstakne preznojavanje.

Svež peršunov list stavite na kraju ili suv peršun na sredini kuvanja. Peršun je  prirodni diuretik. Kada je supa gotova procedite, jer povrće je iskuvano i sve hranljive vrednosti se nalaze u supi. Ukoliko želite, dodajte na samom kraju šargarepu sečenu na kolutiće, kao i testeninu (najbolje domaću), samo malo da prokuvaju.  Meso može da se isecka i jede sa supom i rezancima.

Prijatno!