01.11.2023.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Tri jednostavne tehnike čišćenja nara! Lakše ne može (VIDEO)

Nutricionisti kažu da je nar jedan od najzdravijih jesenjih plodova koji je zahvaljući svojim sastojcima dva do tri puta jači antioksidans od crvenog vina ili zelenog čaja. Međutim, zbog nezgodnog procesa čišćenja, mnogi unapred odustaju da kupe ovo voće. 

Istraživanjem je dokazano da se konzumiranjem ovih sočnih crvenih zrnaca smanjuje rizik od srčanih bolesti, a samo 100 grama ovog voća sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C.

Ne uskraćujte sebi zdrave darove prirode i iskoristite jednu od ovih tehnika čišćenja.

Čišćenje nožem

Za ovu tehniku treba da budete spretni i strpljivi. Potreban vam je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežite donji i gornji deo nara. Potom uzdužno zarežite na četiri mesta, kao kad ljuštite pomorandžu. Polako skinite "poklopac" ploda i videćete kako su zrna grupisana i ograničena belom membranom.

Uzdužno zasecite još jednom niz nju. Ukoliko je nar krupniji, ponekad treba napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne preporučuje se da ga prepolovite jer se na taj način gubi mnogo soka. Lagano prstima povlačite napred nazad i otvorite plod na četiri dela. Ako je potrebno, ponovo upotrebite nož. Laganim pritiscima prstiju izbacite sočna zrna.

Potapanje u vodu

Osim što vam je potrebna posuda s vodom, i za ovu tehniku koristite nož. Odrežite vrhove nara, zasecite četvrtine, skinite "poklopac", odvojte potom dobijene kriške i potopite ih u dublju posudu napunjenu vodom. Prstima odvajajte zrna, a potom ih pokupite cediljkom.

Informer

 

Ova tehnika je praktičnija jer voda sprečava da zrna pucaju i prskaju na sve strane, ali na ovaj način gubite sok, a i malo od ukusa.

Udaranje

Ova tehnika je ujedno i najbrža. Početni postupak dobijanja četvrtina isti je kao u prve dve metode. Potom uzmite u ruku prvo jednu četvrtinu, postavite je iznad šire posude tako da je strana sa zrnima okrenuta nadole i udarite drvenom varjačom po kori. Udaranjem zrna sama ispadaju bez preteranog uništavanja ili curenja soka.