14.11.2023.

08:50

Foto: youtube/Wurst Circle

Magazin

Recept za savršene pihtije! Ukusno i sočno, prste da poližeš - tradicionalni specijalitet koji je neizostavni deo slavske trpeze

One su obično neizostavne na slavskoj trpezi, a mi predlažemo da napravite i pihtije u obliku šunke. Ovo fantastično predjelo možete da stavite na hleb umesto šunke, a kombinacija sastojaka ga čini savršeno ukusnim. 

Sastojci:

300 g pilećih prsa
200 g kiselih krastavaca 
200 g kiselih paprika
peršun po ukusu
Za bujon:
700 ml vode
300 ml suvog belog vina
18 g soli
1 kašičica bibera 
1 kašičica slatke paprike 
2 g bobica kleke
1 lovorov list
sirće po ukusu
150 g želatina

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, belo vino, so, biber, slatku papriku, šećer, kleku, lovorov list i sirće po ukusu. Dodajte meso koje ste isekli na kockice. Kuvajte meso dok ne omekša, ali pazite da ne prekuvate, jer će tako biti suvo. Procedite supu, a u posudi pomešajte iseckano meso, krastavac, papriku i peršun. U bujon dodajte želatin i lepo razmutite, pa ostavite da nabubri nekih 10 minuta. Zatim otopite, pa u kesu za pečenje stavite povrće i meso i sipajte bujon sa želatinom. Oblikujte valjak, pa dobro zatvorite. Ostavite u frižideru nekih 24 sata.