Autor: Informer.rs

06.01.2024.

18:00

Foto: pexels.com

Magazin

5 grešaka koje mogu da upropaste kuvano vino! Da se krčka, a ne da provri

Iako se čini da ga je lako pripremiti, ipak obratite pažnju na ove greške da biste ih izbegli i u potpunosti uživali u mirisu i ukusu.

1. Ostaci starog vina

Za pripremu ovog napitka koriste se obično jeftini brendovi vina. Ali to ne znači da ćete dobiti šolju ukusnog napitka ako u lonac stavite da kuvate ostatak vina iz frižidera za koje se i ne sećate kada ste ga otvorili. Iskusni znalci savetuju da upotrebite jeftino, ali sveže otvoreno vino.

2. Začini

Ako želite da mu obogatite ukus, ne koristite začine u prahu. Ne samo da ne pružaju dovoljno ukusa već piću daju i čudnu teksturu. Ubacite sveže, a pre sipanja u čaše, procedite vino. Možete se poigrati začinima - stavite zvezdasti anis, komadiće đumbira ili malo muskatnog oraščića.

Informer

3. Probajte tokom kuvanja

Jeftina vina imaju visoku kiselost, koja se u procesu kuvanja smanjuje šećerom. Ako u lonac stavite premalo ili previše šećera, krajnji rezultat biće neprijatan ukus. Upravo zato važno je da probate tokom kuvanja i da dodatkom šećera prilagodite ukus po želji.
Umesto belog, možete da koristite žuti šećer ili med.

4. Voće

Kuvano vino odlično se slaže s citrusima poput pomorandže i limuna, ali možete dodati i šljive, jabuke, kruške, kao i razno bobičasto voće.

5. Temperatura

Najvažnije pravilo glasi: vino kuvajte na niskoj temperaturi i ne dopustite mu da provri. Ukoliko se to dogodi, vino će imati gorak ukus, što je gotovo nemoguće popraviti.