17.12.2023.

12:10

Foto: Shutterstock

Magazin

Ukus detinjstva! Sećate li se svilenih bombona sa jelke? Evo kako sami da ih napravite

Sigurno je da starije generacije pamte one čuvene svilene bombone, koje su se poput ukrasa, kačile na jelku, pa dok roditelji ili bake i deke ne gledaju, deca ih "ćape" sa grane, a ostave omot, da izgleda kao da tu još uvek ima nečeg. 

Ove bombone se danas ređe nalaze, ali postoji recept kako možete sami da ih napravite:

Potrebno je pola kilograma šećera, koji treba dobro prokuvati u 1/4 litre vode. Dok se šećer kuva, posle 15-ak minuta sipajte malo u tanjir i mešajte dok se ne ohladi, pa proverite da li je gotov.

Sve dok se hladan još razliva, treba kuvati i dalje, gotov je tek kad postane beo i krut, tako da se na tanjiru više ne razliva.

Informer

bombone

Kuvani šećer ulijte u činiju, pa dodajte nekoliko kapi ulja ruže, ili malo ruma. Pored toga, za aromu možete dodati i malo soka od limuna, ili kašičicu kafe, kakaa u prahu, kao i mlevenih oraha, na primer. Poseban miris imaće bombone kojima ste dodali naseckanu ušećerenu koricu od narandže ili limuna.

Mešajte smesu dok se ne ohladi i dobro ne zgusne. Potom ga istresite na ravnu površinu, malo zaravnajte nožem i pustite da se ohladi do kraja. Zatim ga razlomite na kockice od pola centimetra, pa ih narežite na male duguljaste komade. Pustite da se par dana suše, pa zamotajte u šarene papiriće jarkih boja, pa potom u celofan.  Na krajeve vežite ukrasnu traku i konac, pomoću kojeg bombonu možete obesiti na jelku.