07.01.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

U vinu je slast! Opustite se uz okrepljujući napitak po receptu Džejmija Olivera

Jedan od omiljenih zimskih napitaka koji greje svaki deo tela i kada se temperatura spusti ispod nule je kuvano vino. Slasni napitak odlična je ideja za Božić i dobar razlog za okupljanje porodice u toplom domu ispunjenom aromatičnim mirisima neodoljivih začina. Treba znati da je još Hipokrat u staroj Grčkoj govorio o lekovitosti kuvanog vina, koje svojim sastojcima ubrzava cirkulaciju i štiti organizam.

Naučite da ga spremate prema recepturi čuvenog Džejmija Olivera.

Sastojci:

Informer

Začini mu daju posebnu aromu

Priprema: Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte voćnim sokom. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile isecite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke. Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko pet minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi, posle čega ćete dobiti gusti sirup. Kad sirup postane kremast, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta pazeći da ne provri, potom vino natočite u čaše i poslužite. Oliver poručuje da sastojke možete da smanjite ili da dodate neke svoje omiljene, u zavisnosti od ukusa koji volite.

Informer

Pio ga je  hvalio još Hipokrat

Kuvano vino s konjakom

Sastojci:

litar crvenog vina
četiri štapića cimeta
korica pomorandže
četiri kašike šećera
pet karanfilića
trećina šoljice konjaka

Priprema: Izmešajte litar vina, s cimetom, korom pomorandže, šećerom i karanfilićem u velikoj posudi. Mešajte na umerenoj vatri, ali pazite da ne proključa. Vino je kuvano tek kad se šećer potpuno rastopi i ako iz njega izlazi para. Procedite g i dodajte dve kašičice konjaka u šolju za čaj, pa sipajte kuvano vino.

Ako niste znali

Za pripremu kuvanog vina najvažnije je samo vino i njegov kvalitet. Treba izbegavati opora vina i koristiti najviše ona koja imaju pun ukus. Caka nije u tome da vino proključa, već da se greje do same tačke ključanja. Ono koje proključa izgubiće dosta na ukusu. Kao začine koristite oraščić, cimet, karanfilić, med i druge aromatizovane sastojke.