Autor: Informer.rs

29.12.2023.

10:11

Foto: bakina kuhinja

Magazin

Praznična pogača! Ovo svaka domaćica treba da zna da spremi (VIDEO)

Informer

Priprema:

Razmutiti kvasac sa šećerom u malo vode kad nadodje sipati u vanglu. Dodati žumanca, ulje, mleko brašno so i zamesiti srednje testo.

Ostaviti da odmori 30 minuta sa sobnoj temperaturi. Istresti na sto posut brašnom. Podeliti na 8 loptica po 150 gr  i svaku obraditi rukom pa pokriti 10 minuta. 

Razviti veličine tanjira, premazati tanko maslacom. Od pola pa na dole zaseći tanke trakice ali ne do kraja pa uviti testo odozgo na dole formirajući kiflicu. Saviti ćoškove na dole kao potkovicu. 

Napraviti osam malih loptica kao veći klikeri i staviti u sredinu. Četiri umočiti malo u vodu pa u susam staviti u sredinu ostale četiri ostaju čista. U sam centar  staviti lopticu umočenu u crni susam. 

Iseći tanke trakice uviti i formirati male ružice i staviti u sredinu svake kiflice. Ostaviti pokriveno da poraste pa premazati  žumancetom. Posuti susamom peći na 200 stepeni 50 - 60 minuta. Pred kraj pokriti folijom.