04.01.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Pihtije naših baka! Tradicionalni recept za omiljeno jelo prazničnih trpeza

Gotovo da nema čoveka koji ne voli fenomenalne želatinaste pihtije koje se prave od mešavine mesa i začina.

Potrebno je:

4-5 svinjskih mladih nogica

1 suva svinjska kolenica ili rebra

so, biber u zrnu, lovorov list

1 glavica belog luka

voda

Informer

 

Priprema:

Nogice dobro očistiti oprati i staviti u dublji lonac. Ako kuvate u ekspres loncu sipajte vode da ogrezne. Dodajte so, biber, lovorov list.

Ostavite da se kuvaju 10-15 minuta pa pokupite penu. Zatvorite poklopac i ostavite na tihoj vatri još 1-1,5 sat da se kuvaju. Ako kuvate u običnom loncu sipajte dva puta više vode od nogica, stavite sve navedeno i kuvajte oko 3 sata na tihoj vatri.

Kad su nogice skuvane ocediti čorbicu, a meso odvojiti od kostiju. U tanjire rasporediti sitno seckani beli luk i odvojeno meso.

Pihtije posoliti i čorbicom preliti meso sa brelim lukom. Po želji odozgo staviti tucane i slatke paprike. Ostaviti preko noći da se stegnu. Uživajte u fantastičnom ukusu.