Magazin
Pihtije naših baka! Tradicionalni recept za omiljeno jelo prazničnih trpeza
Gotovo da nema čoveka koji ne voli fenomenalne želatinaste pihtije koje se prave od mešavine mesa i začina.
Potrebno je:
4-5 svinjskih mladih nogica
1 suva svinjska kolenica ili rebra
so, biber u zrnu, lovorov list
1 glavica belog luka
voda
Priprema:
Nogice dobro očistiti oprati i staviti u dublji lonac. Ako kuvate u ekspres loncu sipajte vode da ogrezne. Dodajte so, biber, lovorov list.
Ostavite da se kuvaju 10-15 minuta pa pokupite penu. Zatvorite poklopac i ostavite na tihoj vatri još 1-1,5 sat da se kuvaju. Ako kuvate u običnom loncu sipajte dva puta više vode od nogica, stavite sve navedeno i kuvajte oko 3 sata na tihoj vatri.
Kad su nogice skuvane ocediti čorbicu, a meso odvojiti od kostiju. U tanjire rasporediti sitno seckani beli luk i odvojeno meso.
Pihtije posoliti i čorbicom preliti meso sa brelim lukom. Po želji odozgo staviti tucane i slatke paprike. Ostaviti preko noći da se stegnu. Uživajte u fantastičnom ukusu.