09.01.2024.

16:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Ova voćka topi masti! 3 načina kako možete da jedete avokado

Posle uživanja u masnoj hrani tokom svih ovih praznika, red je da redukujete ishranu i u jelovnik uvrstite namirnice koje brzo tope kalorije. Verovatno na spiskovima takvih namirnica često srećete i avokado, koji nutricionisti mnogo hvale, a vi osim što ga viđate u ponudi u supermarketima, niste sigurni ni da li je voće ili povrće, ni kakvog je ukusa ni kako se jede. Evo male pomoći.

Avokado je voće poreklom iz Južne Amerike i u tim krajevima je poznat i kao "krokodilska kruška", jer mu je kora hrapava i nalik krokodilskoj koži. Trenutno se najviše gaji u Meksiku i zapadnom delu Amerike. Veoma je zdrava namirinica bogata vitaminima E, B, A i C, a takođe ima i puno kvalitetnih vlakana, kao i gvožđe i kalijum. Vlakna avokada pružaju osećaj sitosti, vezuju vodu i tako smanjuju opasnost od prejedanja, pa je zato dobar za dijete.

Kako da kupite

U većim prodavnicama možete da ga kupite preko cele godine. Da biste proverili da li je dovoljno zreo, treba da ga blago stisnete i da vam se njegova unutrašnjost učini meka poput putera.

Kako se ljušti

Avokado treba prvo nožem preseći na pola, zatim odstraniti semenku, iseći na četvrtine i oljuštiti koru.

Kako se jede

Jede se uvek sirov, i to odmah po skidanju kore jer brzo potamni. Često se koristi kao prilog jelima, posoljen i zaliven limunovim sokom ili maslinovim uljem.

Informer

Salata sa piletinom

Salata

Može se koristiti za salatu u mešavini sa ostalim sastojcima kao što su: krastavac, luk, paradajz, paprika, biber, limunov sok i so.

Predjelo

Pronađite zreo avokado, presecite ga na dva dela, izvadite košticu. Zatim u njegovo udubljenje sipajte malo limunovog soka, dodajte barene račiće i prelijte limunom. Preko toga stavite malo pavlake.

Informer

Gvakamole sos poslužite sa tortiljama

Sos

Sos od avokada se zove gvakamole i pravi se tako što se avokado izgnječi viljuškom, zatim mu se dodaje limunov sok, malo ljute paprike i najsitnije iseckani luk i paradajz.

Dodatak obroku. Prepolovite ga, prelijte limunovim sokom, biberom i solju i jedite u sendviču, uz hleb ili obrok.

I lek i krema za lice

Avokado se koristiti kao hrana, ali ima i lekovita dejstva i pomaže snižavanju holesterola, sprečava rizik od bolesti prostate, a koristi se i u kozmetičke svrhe za spravljanje krema i maski za lice.