Magazin
Najukusnije vanilice! Domaći bakin recept koji se razlikuje od svih - uživajte u slasnom ukusu i u vreme posta
Vanilice se najčeše prave za vreme praznika i to od domaćih sastojaka kao što su mast i džem. Recept za ove preuskune kolače možete da pronađete u bakinom kuvaru i onda znate da je proveren i da će biti ukusan. Naziv kolača vanilice ostao je zapamćen u Vojvodini kao "vanili grancle" ili venčići od vanile.
Recept za grancle razlikuje se od standarnog, nama poznatog recepta po tome što se pored osnovnih sastojaka nalaze i orasi. Dodavanjem oraha u testo, vanilicama se daje posebna hrskavost i tamnija boja. Ne morate više u vreme posta da se odričete omiljenih kolača, jer vam donosimo recept za posne vanilice koje su jednako ukusne kao i mrsne. Uživajte!
Sastojci:
200 g posnog margarina
100 g šećera u prahu
2 kašike posne slatke pavlake
8 g vanilin šećera
450 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
džem
Recept za posne vanilice:
Margarin sobne temeprature pomešajte sa šećerom u prahu, posnom slatkom pavlakom i vanilin šećerom. Umutite, pa dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Umesite testo na pobrašnjenoj površini, zatim razvucite testo, pa rakijskom čašom vadite oblike. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Jedan krug premažite džemom, pa spojite sa drugim i tako radite dok sve ne utrošite. Pospite šećerom u prahu.