22.02.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Najlepše krempite na svetu! Super jednostavan recept

Informer

Da li znate nekoga ko ne voli krempite?

Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Razvucite lisnato testo na pek papiru u veličini pleha (oko 30x40 cm). Stavite testo zajedno s papirom u pleh i pecite oko 20-25 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.

Dok se testo hladi, pripremite fil. U posudi, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetlija i penasta. Dodajte brašno i dobro izmešajte da se sjedini. U šerpi, zagrejte mleko da bude vruće, ali ne i da provri. Postepeno sipajte vruće mleko u smesu od jaja uz neprekidno mešanje. Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući, dok se fil ne zgusne i postane gladak. To će potrajati otprilike 5-7 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Kada se kora i fil potpuno ohlade, presecite koru po dužini na dva jednaka dela. Na donju koru ravnomerno rasporedite ohlađeni fil. Stavite gornju koru preko fila i lagano pritisnite da se spoje. Rastopite maslac i premažite gornju koru tankim slojem, te pospite šećerom u prahu.

Ostavite krempite u frižideru najmanje dva sata (idealno preko noći) da se dobro ohlade i da se fil stegne.

Uživajte!