04.03.2024.

16:50

Foto: Shuterstock

Magazin

Seljačka proja iz bakine pećnice! Recept koji budi miris i ukus seoskog domaćinstva

Originalna starinska proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Proja je bitan deo srpske kuhinje gde se služi kao predjelo. Na slavama proja se služi i uz podvarak i sarmu. 

Sastojci:

350 - 400 g kukuruznog brašna

1 čaša mlake vode

1 prašak za pecivo

so

mast za podmazivanje tepsije

Informer

 

Priprema:

U brašno sipajte prašak za pecivo, so po ukusu i mlaku vodu. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke pa dodajte vodu po potrebi. Izlijte smesu u tepsiju podmazanu mašću (ili uljem ako postite) i staviti u unapred zagrejanu rernu, na 200 stepeni i peći oko 15-20 minurta. Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Ohlađenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba.

Ostale varijante proje u koje se dodaju pšenično brašno, jaja,  jogurt, sir, krastavčići, seckana paprika i drugo zovu se projare.