13.03.2024.

16:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Veganska musaka za početnike! Brzo i lako se sprema, a ukus će vas raspametiti

Informer

Pripremite pelat i pire od paradajza

2 kašike paradajz pirea
kašičica suvog origana
kašičica suvog bosiljka
maslinovo ulje
so i biber po ukusu
2 kašike brašna
2 šolje biljnog mleka (sojino, bademovo, kokosovo...)
1/2 šolje hladno ceđenog maslinovog ulja
1/4 kašičice muskatnog oraščića
šolja prezli (opciono)

Priprema: 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na plehu obloženom papirom za pečenje, poređajte kolutove patlidžana i krompira. Pospite ih sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite po ukusu. Pecite ih oko 20 minuta ili dok ne omekšaju i dobiju zlatno smeđu boju.

Dok se patlidžan i krompir peku, pripremite sos. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, pa dodajte crveni luk i beli luk. Pržite dok luk ne omekša, a zatim dodajte paradajz pelat, paradajz pire, origano, bosiljak, so i biber po ukusu. Kuvajte sos oko 10 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne dobije željenu gustinu.

Informer

Patlidžan u ovom slučaju menja meso

U drugoj šerpici napravite bešamel sos. Zagrejte hladno ceđeno maslinovo ulje, dodajte brašno i mešajte dok ne postane blago zlatno. Zatim polako dodajte biljno mleko, stalno mešajući kako bi se izbegle grudvice. Kuvajte sos dok ne postane gust, a zatim dodajte muskatni oraščić i so po ukusu.

Kada su patlidžan i krompir pečeni, smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni. U velikoj vatrostalnoj posudi, na dno stavite sloj krompira, preko toga sloj patlidžana, zatim sloj spanaća, pa sos od paradajza. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem sosa od paradajza.

Prelijte musaku bešamel sosom, a zatim pospite prezlama (opciono) preko vrha. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta ili dok musaka ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Prijatno!