Autor: Informer.rs

02.04.2024.

21:00

Foto: bakina kuhinja

Magazin

Bakina pita u obliku suncokreta! Hrskava i ukusna - lako se pravi, a još brže jede (VIDEO)

Informer

Priprema:

Kvasac izmrviti i potopiti u 50 ml mlake vode i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati jaje brašno, koricu limuna, istopljen maslac, malo soli  i zamesiti glatko mekano testo. Ostaviti 15 minuta pokriveno. 

Istresti na pobrašnjiven sto i obraditi rukama i podeliti na tri dela i oblikovati 3 lopte. Ponovo pokriti  na 10 minuta. Razviti oklagijom veličine većeg tanjira, Staviti u podmazan pleh. U mak mleven sipati mleka oko 100-150 ml zasladiti, ako mak nije sladak, dodati maslac i dobro ugrejati da se maslac istopi i sjedini sa makom mešajuće. 

Prvu koru premazati polovinom maka, dodati drugu pa i nju premazati i dodati treću koru. Pritisnuti rukana pa iseći koru na 16 trouglova, prvo na 4 dela pa na osam i onda svaki ugao još nedno i dobijamo 16 trouglova.

Hvatamo dva trougla jedan sa levom, a drugi sa desnom rukom i okrećem ka spoljnoj strani nekoliko puta i spojimo testona kraju do tepsije. Ostaviimo pitu da odmori toliko da se rerna ugreje, pa premažemo žumancetom i pečemo na 220 stepeni 30 minuta. 

Pečenu pitu pokriti krpom, a posle po želji posuti vanilin šećero, Vrhunska mekana mirisna.