Magazin
Bakina pita u obliku suncokreta! Hrskava i ukusna - lako se pravi, a još brže jede (VIDEO)
Priprema:
Kvasac izmrviti i potopiti u 50 ml mlake vode i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati jaje brašno, koricu limuna, istopljen maslac, malo soli i zamesiti glatko mekano testo. Ostaviti 15 minuta pokriveno.
Istresti na pobrašnjiven sto i obraditi rukama i podeliti na tri dela i oblikovati 3 lopte. Ponovo pokriti na 10 minuta. Razviti oklagijom veličine većeg tanjira, Staviti u podmazan pleh. U mak mleven sipati mleka oko 100-150 ml zasladiti, ako mak nije sladak, dodati maslac i dobro ugrejati da se maslac istopi i sjedini sa makom mešajuće.
Prvu koru premazati polovinom maka, dodati drugu pa i nju premazati i dodati treću koru. Pritisnuti rukana pa iseći koru na 16 trouglova, prvo na 4 dela pa na osam i onda svaki ugao još nedno i dobijamo 16 trouglova.
Hvatamo dva trougla jedan sa levom, a drugi sa desnom rukom i okrećem ka spoljnoj strani nekoliko puta i spojimo testona kraju do tepsije. Ostaviimo pitu da odmori toliko da se rerna ugreje, pa premažemo žumancetom i pečemo na 220 stepeni 30 minuta.
Pečenu pitu pokriti krpom, a posle po želji posuti vanilin šećero, Vrhunska mekana mirisna.