15.04.2024.

22:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Spremite se za farbanje vaskršnjih jaja! Ovo su najbolje boje iz prirode

Za Vaskrs se domaćice trude da svake godine jaja ukrase nekim novim nijansama. Predlažemo vam da probate prirodne boje, odnosno farbanje jaja pomoću začina ili namirnica koje imaju jaku boju. Na raspolaganju vam je bogata paleta od dobro poznatih ljuski luka koje su koristile još naše bake, do borovnica uz koje će jaja zasijati srebrnkastim sjajem.

Tehnika bojenja nije komplikovana, ali zahteva strpljenje. U posudi pomešajte litar vode s dve kašike alkoholnog sirćeta i pustite da provri, dodajte "boju" po želji, smanjite temperaturu i neka ostane na vatri oko pola sata da bi se boja dobro rastvorila. Tek onda ubacite već kuvana jaja i pustite da odstoje još toliko ili dok ne poprime nijansu kakvu želite.

Žuta

Da biste dobili žutu boju, u vruću vodu dodajte tri kašike kurkume. Kada budete izvlačili jaja iz šerpe, koristite rukavice, jer ovaj žuti začin ostavlja jarke mrlje na koži.

Informer

Cvekla će dati nežnu roze boju

Roze

Isecite oko 800 g cvekle na kocke i dodajte vrućoj vodi. Ne brinite ako jaja prvo budu izgledala tamnosmeđa. Kad se osuše dobićete nežnu roze boju.

Plava

U vruću vodu dodajte 600 g iseckanog ljubičastog kupusa i neka vri pola sata. Isključite vatru, stavite kuvana jaja. Dobićete nežnoplavu boju.

Informer

Narandžastu ćete dobiti kombinacijom ljuski od luka i mlevene paprike

Narandžasta

Dodajte četiri šoljice ljuski od luka i kuvajte malo duže. U ovu vodu možete dodati i kašiku mlevene paprike. U mlak rastvor dodajte jaja i neka vam stoje dok ne poprime željenu nijansu.

Ljubičasta

Pomešajte 800 mililitara obične vode s 800 g smrznutih borovnica. Pustite da se borovnice u potpunosti odmrznu, pa ih procedite. U tečnost spustite kuvana jaja, stavite u frižider, i pustite da se namaču preko noći.

Informer

Spanaću dodajte koprivu i peršun

Zelena

Spanać, koprive i peršun stavite u vrelu vodu i prokuvajte dvadesetak minuta. Kad se malo prohladi, spustite jaja. Proveravajte koliko brzo "primaju" zelenu boju i držite u zavisnosti od toga.

Boja kafe

Ukoliko želite da postignete nežnu boju bele kafe, skuvajte ljuske od oraha ili nekoliko jakih kafa, pa u toj tečnosti držite kuvana jaja dok se ne oboje.

Saveti za početnike

* Svežinu jaja možete da proverite ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža.
* Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta.
* Da bi se jaja lako ljuštila, čim ih skuvate stavite ih u hladnu vodu.