Autor: Informer.rs

24.04.2024.

08:10

Foto: Shuterstock

Magazin

Posna baklava sa čokoladom! Poslastica koja se dugo pamti

Baklava je tradicionalni kolač, koji ima svoje razne varijante. U ovom receptu dodata je čokolada, a rezultat je savršena poslastica.

Sastojci:

12 kora za baklavu

Za fil:

300 g mlevenih oraha
150 g čokolade za kuvanje
150 g posnog mlevenog keksa
6 kašika griza
5 kašika šećera
150 ml vode
100 ml ulja

Za sirup:

500 ml vode
500 g šećera

Za premazivanje:

Informer

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu.

Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora.

Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte.

Uradite to sa svim korama.

Dobićete 6 rolnica.

Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju.

Pripremite sirup - kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne.

Ostavite sirup da se ohladi.

Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.