Magazin
Posna baklava sa čokoladom! Poslastica koja se dugo pamti
Baklava je tradicionalni kolač, koji ima svoje razne varijante. U ovom receptu dodata je čokolada, a rezultat je savršena poslastica.
Sastojci:
12 kora za baklavu
Za fil:
300 g mlevenih oraha
150 g čokolade za kuvanje
150 g posnog mlevenog keksa
6 kašika griza
5 kašika šećera
150 ml vode
100 ml ulja
Za sirup:
500 ml vode
500 g šećera
Za premazivanje:
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu.
Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora.
Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte.
Uradite to sa svim korama.
Dobićete 6 rolnica.
Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju.
Pripremite sirup - kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne.
Ostavite sirup da se ohladi.
Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.