Magazin
Omiljeni vaskršnji kolač Ive Štrljić voli pola Srbije! Poznata glumica otkrila specijalan recept koji svima uspeva iz prve
Praznik koji okuplja porodicu i prijatelje
Uoči velikog praznika glumica Iva Štrljić ona otkriva da Vaskrs uvek obeležava sa porodicom, sa mamom i bratom i ljudima koje voli i koji su joj značajni.
- Vrlo mi je važno da uz mene tada, kao i uvek tokom praznika budu oni koji me raduju i raznežuju. Za mene je to pravilo ključno kada govorimo o svim bitnim momentima - kaže naša sagovornica.
Iva ističe da se posebno raduje farbanju vaskršnjih jaja sa dečicom svojih prijatelja i da je veoma srećna kad su i ljudi oko nje srećni.
- Uvek farbam jaja na onaj klasičan način i posebno volim da koristim crvenu boju. Volim da ih farbam sa dečicom svojih prijatelja jer mislim da njih taj proces posebno zabavlja i čini srećnim, a i moja je sreća veća kada vidim kako se raduju.
Vaskrs joj je, kako kaže, veoma važan i drag praznik koji je vraća u detinjstvo i podseća na baku Bosiljku.
- Uvek se setim moje bake, mamine mame Bosiljke sa kojom smo provodili ovaj dan tokom detinjstva. I danas, kada prođem kroz ulicu u kojoj je ona živela uhvate me ista ta nežna i pomalo setna osećanja jer sam bila posebno vezana za baku. Mnogi mirisi kolača i sam Vaskrs podsećaju me baš na nju, na naše razgovore, smeh, poveravanja i mnoge mudrosti - kaže Iva.
Vaskršnji ručak je kod mame
Iva navodi da voli da kuva i da je dobra kuvarica, iako zbog obaveza ne sprema često.
- Umem da kuvam i volim da kuvam, međutim to radim samo onda kada mi dolaze gosti jer inače brzo živim i uglavnom jedem salate i nešto što može da se napravi, a da ne zahteva puno vremena. Ipak, ako govorimo o umeću moram da se pohvalim da umem da napravim sve - kaže Iva.
Ona navodi i da je bogati i raskošni vaskršnji ručak uvek kod mame.
- Uskršnji ručak bude kod mame tako da tada jedem i ono što inače ne jedem jer pazim kako se hranim, što nije baš izvodljivo kada govorimo o maminoj kuhinji. Kod nje je sve preukusno i sočno i teško da moj oprez u ishrani moze da pobedi i nadmudri šarm onoga sto zamiriše sa njenog stola. Princes krofne su slatkiš koji posebno obožavam.
Recept za omiljeni kolač
Iva kaže da i sama voli da pravi princes krofne, kao i da je to kolač za koji je potrebno malo veštine da se napravi.
Naša sagovornica rado je podelila specijalan recept za kolač koji voli pola Srbije, a ukoliko ga spremite na ovaj način nema šanse da vaskršnji desert ne bude sjajan.
Sastojci:
Oko 200ml vode
1.5 šolja ulja
200 g brašna
6 jaja
Fil
8 kašika šećera
8 žumanaca
3 kašike brašna
kesica šlaga
malo mleka
Priprema
Vodu i ulje staviti da provre. Dodati 200 grama brašna i ostaviti da se prohladi. Zatim dodavati 6 jaja, jedno po jedno. Umutiti mikserom. Zatim u pleh staviti pak papir, malom kašikom vaditi loptice i stavljati ih u pleh. Bitno je da između loptica bude razmak, navodi Iva.
Potrebno je zatim zagrejati rernu na 200 stepeni i staviti testo da se peče 30 minuta. Veoma je važno da se za to vreme ne otvara rerna.
Fil za princes krofne se pravi od 8 kašika šećera i 8 žumanaca. Treba ih umutiti sa malo mleka i kuvati na pari dok se ne zgusne, sve vreme mešajući. Kada se zgusne, skinuti sa vatre i dodati 3 kašike brašna. Kad se to sve sjedini dodati 1 umućeni šlag iz kesice.
Pečene i ohlađene kuglice od testa preseći na dva dela.
U svaku šupljinu staviti kašičicu fila i preklopiti gornjim delom.