01.05.2024.

12:00

Foto: K1 promo/Ustupljene fotografije

Magazin

Saša Mišić "provocira" gledaoce i tradicionalna jela čini posebnim! Ovo su njegove male tajne!

Mišić, na sebi svojtstven način „provocira“ gledaoce da ga gledaju do kraja i otkriju tajne kuvarskog zanata, pomoću kojih i ako naša tradicionalna, ta jela budu posebna. Saznaćete kako spremati prasetinu u pivu ispod sača, dugo kuvanu teletinu, ali i domaću pitu sa dimljenim kolenicama!

- Ovim načinom kuvanja se bavim nekoliko godina unazad, a aktivno istražujem više od 35 godina - to je iskonsko kuvanje na otvorenoj vatri i to jela koja imaju poreklo sa teritorije Srbije. Jela koja ja pripremam su pomalo zaboravljena, a dajem im poseban šmek. Prija mi ovaj način kuvanja. Vatra je čista energija koja se prenosi ako umemo da čitamo pravilno. Sa svakim kuvanjem smo korak bliže našim precima i nadam se da to gledaoci mogu da osete – rekao je on.

Emisija „Sofra“ jedinstvena je po tome što je kuhinja u prirodi, ali i ne samo po tome.

- Ovaj pristup kuvanja na vatri daje posebnu čar jelima jer se mi svi u podsvesti sećamo varnica vatre sa ognjišta i možemo da prizovemo miris jela. No nekada smo u mogućnosti da jela pripremamo na način kao što su to činije naše bake, a nekada ne. Svetski trend odavno je krenuo ka iskonskom kuvanju i toga će biti sve više. Kroz emisiju „Sofra“ vodim gledaoce u prošla vremena obogaćena novim ukusima – objasnio je Saša Mišić.

Informer

 

Mnogi bi mogli da se uplaše ovog načina kuvanja jer je na otvorenoj vatri, ipak, kako je objasnio ovaj gastro majstor, za ovaj način pripreme jela nije neophodno predznanje:

- Dovoljno je da svako ko poželi da pripremi neko jelo po mom receptu samo gleda i isproba sve sam. Na vatri je lako kuvati, potrebna je samo ljubav prema kulinarstvu.

Saša Mišić ističe da je poenta u uživanju tokom kuvanja i da će svako jelo biti mnogo ukusnije ako je kuvar opušten tokom kuvanja i veruje svom osećaju i čulima.

Novu emisiju Saše Mišića „Sofra“ možete gledati na K1 televiziji svakog radnog dana od 14 sati i u repriznom terminu od 23.30.