05.05.2024.

10:01

Foto: Shutterstock

Magazin

Recept za starinski slavski kolač! Ovako su naše bake mesile pogaču koja je meka kao duša

On se sprema veče uoči slave, a večita nedoumica među domaćicama kada je u pitanju ovaj kolač je kako najbolje umesiti testo da bude vazdušasto, da fino naraste i dobije lep oblik.

Donosimo vam starinski recept po kom su naše bake spremale slavski kolač.

Sastojci:

kilogram brašna 

2 kašike šećera

mali komad svežeg kvasca

oko 300 ml vode

kašika soli

Informer

 

Priprema:

U mlaku vodu sipajte šećer i kvasac, promešajte i ostavite malo na sobnoj temperaturi.

U veću šerpu stavite brašno, pa u to dodajte vodu sa kvascem i šećerom i dobro umesite. Testo bi trebalo da bude srednje tvrdo.

Kada dobro umesite testo prekrijte ga krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da naraste. Nakon pola sata umesite testo ponovo pa vratite krpu još pola sata, a onda još jednom umesite.

Dno šerpe obložite papirom za pečenje ili dobro pouljite da ne zagori. Rernu zagrejte na 250 stepeni, pa stavite pogaču na 5 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 120 stepeni. 

Kolač bi trebalo peći oko sat vremena.