Autor: Informer.rs

15.05.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Jedan sastojak će sačuvati jagode od propadanja! Trik provereno radi - Ostaće dugo sveže

Jagode su mnogima omiljeno voće, jedina mana im je to što kada ih kupimo one nikako ne mogu da traju dugo. 

Sada je jedan stručnjak odlučio tu da nam pomogne. Tvrdi da postoji trik koji će nam pomoći da one traju mnogo duže. 

Sirće produžava rok jagodama

Verovali ili ne, belo sirće u mešavini sa vodom je pravo rešenje u očuvanju jagoda. Ovo su otkrile kuvarice Ariel Klajn i Samanta Lefler iz kompanije Real Simple, a obe su tvrdile da ovaj trik može da sačuva vaše voće tokom cele nedelje i kasnije.

Informer

 

- Češće, savršeno zrele jagode imaju tendenciju da se pokvare samo nekoliko dana nakon što ih kupite, što može biti izuzetno frustrirajuće. Ne samo da su sveže jagode skupe, već je i bacanje u smeće obeshrabrujući gubitak hrane - kažu, prenosi "Mirror". 

Prvo sipajte dve čaše vode, a zatim manje od pola čaše sirćeta na samo nekoliko minuta. 

Nakon toga, jagode raširite i ostavite da se osuše još dva-tri minuta. Zatim, kada istekne vreme, stavite ih u hermetičku staklenu posudu u frižideru. 

- Belo sirće je popularno sredstvo za konzerviranje zahvaljujući svojoj sirćetnoj kiselini - supstanci koja sirćetu daje polarizirajući, oštar miris. Kada se u njega stavi voće i drugo povrće, njihova kiselost se takođe povećava, a svi preostali mikroorganizmi se u tom procesu ubijaju - navodi Gardening Knov Hov. Zauzvrat, ovo smanjuje mogućnost brzog rasta buđi i pomaže da hrana ostane sveža mnogo duže.

Ako vam ideja o korišćenju sirćeta zadaje glavobolju, ne bojte se. Arijel i Samanta tvrde da je zamrzavanje jagoda takođe spas.

- Apsolutno možete zamrznuti jagode! I za razliku od neke druge hrane, jagode se mogu zamrznuti u gotovo bilo kom obliku – cele, prepolovljene, isečene ili čak zgnječene - tvrde.