04.06.2024.

08:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Jedini originalni recept za domaće slatko od breskve! Miris i ukus letnje poslastice koji vraća u detinjstvo

Ovaj mirisni i slatki specijalitet priprema se tokom leta kada su breskve najsočnije i najslađe. Slatko od breskve je savršeno za posluživanje uz kafu, čaj ili kao preliv za palačinke i sladoled. U nastavku donosimo detaljan recept kako biste mogli i sami da pripremite ovu ukusnu poslasticu.

Recept za slatko od breskve

Sastojci:

1 kg breskvi

1 kg šećera

1 limun

1 l vode

1 vanilin šećer (po želji)

Informer

 

Priprema:

Operite breskve i blanširajte ih kratko u vreloj vodi kako biste ih lakše oljuštili. Nakon blanširanja, ogulite breskve i isecite ih na polovine ili četvrtine, zavisno od veličine plodova.

U veliki lonac stavite vodu i šećer, pa zagrejte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi. Kuvajte sirup dok ne postane gust i proziran, što može trajati oko 15-20 minuta. Dodajte pripremljene breskve u sirup i kuvajte na laganoj vatri. Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini. Isecite limun na tanke kriške i dodajte ga u slatko. Po želji, dodajte i vanilin šećer za dodatnu aromu.

Informer

 

Kuvajte sve zajedno dok breskve ne postanu staklaste i sirup ne postigne željenu gustinu, što može trajati još 30-40 minuta. Da biste proverili gustinu, stavite malo sirupa na hladan tanjir i ostavite da se ohladi. Ako sirup ne curi, slatko je spremno.

Sipajte vruće slatko u sterilizovane tegle, pazeći da breskve budu ravnomerno raspoređene.
Zatvorite tegle poklopcima i ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Priprema slatka od breskve zahteva malo truda, ali je rezultat neprocenjiv. Miris i ukus domaćeg slatka od breskve vraća nas u detinjstvo i podseća na toplinu doma. Ova poslastica može biti savršen poklon ili dodatak vašoj ostavi za zimske dane kada ćete uživati u letnjem ukusu breskvi.