Autor: Informer.rs

09.06.2024.

06:21

Foto: Shuterstock

Magazin

Ledene kocke za vrele dane! Napravite čuvenu poslasticu po originalnom, bakinom receptu

Ledene kocke se jednostavno i lako prave. Naše bake i mame su često pravile ovaj kolač, i to ne samo u posebnim prilikama. 

Ovaj kolač se pravi u raznim varijantama, ali je ovaj originalni, sa tamnom korom i belim filom, svakako najpopularniji. 

Informer

 

Priprema:

Prvo morate napraviti krem.

U posudu sa brašnom dodajte gustin i šećer i kratko promešajte. Odvojite deo hladnog mleka i sipajte u smesu od brašna i dobro promešajte da u smesi nema grudvica.

Ostatak mleka staviti da proključa, skloniti sa šporeta, sipati smesu i ponovo staviti na šporet.

Uz stalno mešanje kuvajte krem dok ne postane gust. Zatim kuvani krem prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Za koru su potrebne dve činije jer ćete odvojiti belanca od žumanaca.

Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, dodajte šećer i sve ponovo pomešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

U smesu od belanaca postepeno dodajte žumanca i mutite ih mikserom.

Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao.

Sve ručno sjedinite da dobijete ujednačenu smesu.

Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni.

Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ohladite na sobnoj temperaturi.

Nakon toga potrebno je napraviti sirup za koru. U šerpu sipajte vodu i šećer i sve zagrejte dok ne provri. Hladnu koru prelijte vrućim sirupom.

Umutite mikserom puter ili margarin sobne temperature i postepeno ga dodajte u krem. Nastavite sa mućenjem.  

Gotov krem nanesite na koru i dobro poravnajte.

Ostavite kolač da se ohladi i pripremite glazuru.

Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa kada se malo prohladi nanesite preko krema.

 Pre sečenja i serviranja, kolač mora da se ohladi najmanje četiri sata, a najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u frižideru.