Foto: Shuterstock
Magazin
Ledene kocke za vrele dane! Napravite čuvenu poslasticu po originalnom, bakinom receptu
Ledene kocke se jednostavno i lako prave. Naše bake i mame su često pravile ovaj kolač, i to ne samo u posebnim prilikama.
Ovaj kolač se pravi u raznim varijantama, ali je ovaj originalni, sa tamnom korom i belim filom, svakako najpopularniji.
Informer
Priprema:
Prvo morate napraviti krem.
U posudu sa brašnom dodajte gustin i šećer i kratko promešajte. Odvojite deo hladnog mleka i sipajte u smesu od brašna i dobro promešajte da u smesi nema grudvica.
Ostatak mleka staviti da proključa, skloniti sa šporeta, sipati smesu i ponovo staviti na šporet.
Uz stalno mešanje kuvajte krem dok ne postane gust. Zatim kuvani krem prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za koru su potrebne dve činije jer ćete odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, dodajte šećer i sve ponovo pomešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
U smesu od belanaca postepeno dodajte žumanca i mutite ih mikserom.
Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
Sve ručno sjedinite da dobijete ujednačenu smesu.
Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni.
Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ohladite na sobnoj temperaturi.
Nakon toga potrebno je napraviti sirup za koru. U šerpu sipajte vodu i šećer i sve zagrejte dok ne provri. Hladnu koru prelijte vrućim sirupom.
Umutite mikserom puter ili margarin sobne temperature i postepeno ga dodajte u krem. Nastavite sa mućenjem.
Gotov krem nanesite na koru i dobro poravnajte.
Ostavite kolač da se ohladi i pripremite glazuru.
Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa kada se malo prohladi nanesite preko krema.
Pre sečenja i serviranja, kolač mora da se ohladi najmanje četiri sata, a najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u frižideru.