17.06.2024.

11:00

Foto: Foto: Shutterstock, Profimedia

Magazin

Omiljeno jelo Nikole Tesle! Naše bake su ga spremale kao pomoć u bolesti - riznica je zdravlja

Mi vam danas otkrivamo recept za jednostavnu, ali hranjivu supu od povrća koja je pokazivala Teslinu sklonost ka zdravoj i laganoj ishrani.

Informer

 

Sastojci:

1 veliki crni luk, sitno iseckan

2 češnja belog luka, sitno iseckana

2 šargarepe, iseckane na kolutiće

2 stabljike celera, iseckana na kolutiće

1 srednji krompir, iseckan na kockice

1 tikvica, iseckana na kockice

1 paprika, iseckana na kockice

1 šolja karfiola, podeljena na manje cvetiće

1 šolja brokolija, podeljena na manje cvetiće

1 konzerva (400 g) pasiranog paradajza

1 litar supe od povrća 

2 lovorova lista

1 čajna kašičica timijana

1 čajna kašičica origana

So i biber, po ukusu

Maslinovo ulje, za prženje

Svež peršin, iseckan (za ukrašavanje)

Informer

 

Priprema: 

U velikom loncu zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk i beli luk pa ih dinastajte dok ne postanu prozirni, oko 5 minuta. Dodajte šargarepu, celer, krompir, tikvicu i papriku. Dinastajte povrće oko 10 minuta, povremeno mešajući.

Zatim ubacite karfiol i brokoli i nastavite da dinstate sve još nekoliko minuta. Ulijte paradajz i supu od povrća u lonac. Dodajte lovorove listove, timijan i origano. Dobro promešajte. Ostavite supu da se kuva do vrenja, zatim smanjite vatru i ostavite da lagano krčka dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.

Posolite i začinite po ukusu. Uklonite lovorove listove pre posluživanja. Poslužite toplu supu, ukrašenu iseckanim svežim peršunom.

Uživajte!

Informer