10.07.2024.

20:00

Foto: wikipedia/shutterstock

Magazin

Torta kojoj se Kristijan Dior klanjao! Ovaj legendarni slatkiš spremao se samo za čuvenog kreatora

Iako nije bio vičan kuvar, često je posećivao restorane i uživao u ukusima različitih jela. Francuski kuvar i modna kuća Dior su napravili i digitalno izdanje kuvara, sa njegovim omiljenim jelima, a Pompadur torta je desert u kojem je najviše uživao.

Informer

Madam Pompadur torta

Pompadur torta

Sastojci:

250 g čokolade

250 g putera

200 g šećera

4 jajeta

1 supena kašika brašna

još 30 g putera

Priprema:

Rastopite čokoladu u malo vode, a zatim i puter, pa ih ostavite na toploj ringli. Pomešajte otopljenu čokoladu sa šećerom, otopljenim puterom, jajima i brašnom. Prespite dobijenu smesu u kalup podmazan puterom i pecite 40 do 45 minuta na 180℃. Kada tortu izvadite iz rerne, ostavite je da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Poslužite narednog dana, u kombinaciji sa engleskim kremom.

Informer

 

Engleski krem

Sastojci:

6 žumanaca

½ l mleka

150 g šećera

prstohvat soli

1 štapić vanile

Priprema: 

Pomešajte žumanca, šećer i so, a u šerpi prokuvajte mleko u koje ste dodali štapić vanile. Lagano prespite mleko u smesu od žumanaca, uz neprestano mešanje. Zatim uzmite tiganj i na blagoj vatri kuvajte krem, pazeći da ne proključa, već samo da se zgusne. Nakon toga, prespite ga u drugu posudu i stavite u činiju u koju ste dodali kockice leda, te još malo mešajte dok ne postane penast i lagan. Na kraju, ostavite krem da prenoći u frižideru do narednog dana, i poslužite ga uz čokoladnu tortu.