14.07.2024.

08:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Prava domaća šampita, bolja nego iz poslastičarnice! Ovakav beli fil još niste jeli

Ne postoji poslastičarnica u Beogradu čiji izlog ne ukrašava prepoznatljiv starinski kolač šampita. Osnova je biskvit, a preko ide jednostavan fil raskošnog ukusa.

Iako su za njega potrebna samo belanca i sirup, šampita je postala poznata baš po ovo savršenom kremu. Ovaj kolač možete da napravite i kod kuće, a uz malo truda uspeće i početnicima u kuhinji. 

Sastojci:

6 belanaca

6 kašika šećera

1 vanilin šećer

6 kašika brašna

1/2 praška za pecivo

Informer

 

Za fil:

6 belanaca

12 kašika šećera

1 vanilin šećer

150 ml vode

Sok od 1 limuna

Priprema:

Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i vanilin šećer. Lagano umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok kora ne dobije zlatno žutu boju. Izvadite koru iz rerne i ostavite je da se ohladi. Umutite belanca u čvrst sneg.

Informer

 

U šerpi prokuvajte vodu, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete gust sirup (oko 10 minuta kuvanja). Polako sipajte vruć sirup u umućena belanca, neprestano muteći mikserom. Dodajte sok od limuna i nastavite da mutite dok smesa ne postane gusta i sjajna.

Na ohlađenu koru ravnomerno rasporedite pripremljen fil. Poravnajte površinu i ostavite šampitu da se potpuno ohladi i stegne (najbolje nekoliko sati ili preko noći u frižideru). Pre sečenja šampite, možete posuti šećerom u prahu ili rendanom čokoladom po želji.