Foto: Shuterstock
Magazin
Mohito kocke! Letnji kolač sa aromom poznatog koktela - fensi poslastica za one sa istančanim ukusom
Informer
Sastojci:
3 kašike svetlog ruma
3 kašike seckane sveže nane, plus još za ukras
95 g neslanog putera, omekšanog
60 g šećera u prahu, plus još za posipanje
250 g višenamenskog brašna
4 jajeta
160 g šećera
¼ kašičice soli
2 kašičice korice limete
85 ml svežeg soka od limete
2 kašike punomasnog mleka
2 - 3 kapi zelene boje za hranu (opciono)
Recept za kolač mohito kocke:
Za kolač, prvo u maloj činiji pomešajte rum i seckanu nanu i ostavite da odstoji 20 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°. Podmažite pleh za pečenje. U velikoj posudi umutite puter mikserom na srednjoj brzini, 30 sekundi. Dodajte šećer u prahu i mutite dok se ne sjedini. Umešajte i polovinu brašna i mutite dok se ne sjedini. Utisnite na dno pripremljene posude. Pecite dok se ne stegne, 20 do 22 minuta.
Informer
U međuvremenu, u velikoj činiji umutite jaja i šećer. Dodajte preostalo brašno i so, mutite dok se ne sjedine. Dodajte koricu limete, sok od limete i mleko. Po želji umutite i prehrambenu boju. Stavite cediljku preko male posude i sipajte mešavinu ruma u cediljku. Pritisnite poleđinom kašike da iscedite tečnost iz seckane nane i bacite listove. Umutite proceđenu tečnost u mešavinu jaja dok se dobro ne sjedini. Prelijte preko delimično pečenih kora. Pecite još 22 do 25 minuta. Potpuno ohladite na rešetki, oko 1 sat. Neposredno pre serviranja pospite dodatnim šećerom u prahu. Isecite na kocke i ukrasite celim listićima mente.