Autor: Informer.rs

14.08.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Držite lubenicu u frižideru? Pravite ogromnu grešku, jedino ovako treba da se čuva kako bi ostala sveža!

Mnogi ljudi čuvaju lubenice u frižideru, verujući da će tako ostati hladne, osvežavajuće i duže sveže. Ipak, postoji efikasniji način čuvanja lubenice koji može značajno produžiti njen rok trajanja.

Lubenice su savršeno osveženje tokom vrelih letnjih dana, ali njihova svežina obično traje samo nekoliko dana.

Informer

Američki kulinarski stručnjak Kristina Orso otkriva da je najbolje mesto za čuvanje lubenice taman prostor, daleko od izvora toplote poput šporeta, mikrotalasne rerne ili prozora. Idealan izbor je ispod kuhinjskog pulta ili na polici gde nema direktne svetlosti i toplote. Lubenica bi trebala biti na sobnoj temperaturi.

Držite lubenicu dalje od voća koje proizvodi etilen!

Lubenice su osetljive na etilen, prirodni gas koji proizvodi voće poput banana, jabuka i avokada. Velika količina etilena ubrzava truljenje lubenice, pa je najbolje čuvati je odvojeno od ovog voća. Lubenica može biti pored ananasa, koji proizvodi manje etilena, ili pored bobičastog voća.

Kako čuvati isečene kriške?

Kada se lubenica iseče, najbolje je kriške odmah staviti u frižider, u hermetički zatvorenu posudu. Sveže isečena lubenica brzo gubi vlagu i ukus kada je izložena vazduhu. Preporučuje se da parčiće ili preostali deo lubenice čvrsto obmotate providnom folijom, kako bi zadržali svežinu.

Ovi jednostavni saveti pomoći će vam da vaša lubenica ostane sočna i sveža što duže, čak i tokom najtoplijih dana.