Autor: Informer.rs

31.08.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Domaće mekike po starinskom receptu! Sve sastojke već imate u kući - Tope se koliko su ukusne

Mekike su, kako mnogi kažu, tradicionalno jelo Balkana, a posebno su prisutne u srpskoj, bugarskoj i makedonskoj kuhinji.

Kao i većina stvari na Balkanu, i mekike se pripremaju na različite načine, a svaki narod tvrdi da upravo oni imaju najbolji recept. Bez obzira na to odakle potiču, jedno je sigurno - svima nam bude uspomene na detinjstvo i mirise iz bakine kuhinje, gde su se pripremale s ljubavlju i toplinom.

Informer

 

Sastojci:

500 g brašna (meko tip 400)
1 kašičica soli
4 dl vode
20 g kvasca
Pola kašičice šećera
Ulje ili mast za prženje

Priprema: 

U 1 dl mlake vode stavite pola kvasca (20 g), pola kašičice šećera, dve kašičice brašna, promešajte i ostavite da kvasac nadođe. Za mešenje mekika treba vam malo veća, dublja činija. U nju prvo sipajte mlaku vodu, nadošao kvasac i so. Promešajte rukom i postepeno dosipajte pomalo brašna i stalno mešajte rukom.

U nekom trenutku masa će preći iz tečne u lepljivu. Tada prestanite da dodajete brašno i pređite na najbitniji deo, a to je lupanje testa. Lupanje testa je važno da bi vazduh ušao u testo, samo tako mekike će lepo narasti i biti rupičaste.

Tako izlupano testo ostavite u činiji, prekrijte ga krpom i ostavite da naraste. Testo izručite na dasku, razvucite na 2 cm debljine. Nožem isecite mekike, oblika i veličine koji vam odgovaraju, i pecite na dosta ulja ili masti koje ste dobro zagrejali.