03.09.2024.

20:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Bakina starinska torta od oraha! Ukus slatkog zadovoljstva po neprevaziđenom receptu

Za tortu je bilo važno, da je napravljena od što više jaja, i domaćih sveže samlevenih oraha...

Obavezno mekim puterom, margarin-ne. Nikako.

Ovo je jedna od takvih.  Posebnom je čini ukus putera.

Informer

 

Sastojci: 

2 kore:

12 jaja

12 kašika brašna

12 kašika mlevenih oraha

24 kašike šećera

12 kašika vode

1 prašak za pecivo

Fil:

4 jaja

450 g putera

10 kašika šećera

sok od 12 pomorandže

sok od 12 limuna

1 kašika ruma

100 g otopljene čokolade

Informer

 

Priprema:

Prave se dve kore, koje se peku u okruglom plehu.

Kada se ispeku dugačkim tankim nožem se prepolove, tako da dobijete četiri kore.

Umutiti 6 belanaca, 6 kašika vode. Kada se dobije čvrst sneg doda se 12 kašika šećera, 6 kašika brašna, 6 kašika oraha i 12 praška za pecivo.

Sipati u tepsiju i peći oko 30 min na 250C.

Fil:

Izmutiti tri žunanceta i jedno celo jaje sa šećerom, kada se šećer rastopi dodati puter i mutiti penasto.

Rastopiti čokoladu,i dodati u fil. Dodati rum i sok od pola limuna i pola narandže.

Filovati:

kora-fil-kora-fil-kora-fil -kora pa okolo cele torte premazati fil. Možete posuti preko torte mlevene orahe.