05.09.2024.

21:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Čuveni sicilijanski kolač koji se proslavio u filmu Kum! Koni je sa njim otrovala mafijaškog bosa, a ovo je originalan recept

Sastojci za 20 kanola:

Za testo:

150 g univerzalnog brašna

prstohvat soli

1 kašika šećera

1 kašičica kakao praha, kafe ili cimeta (opciono)

1 kašika masti ili omekšalog putera

1 jaje

1 kašičica belog vinskog sirćeta

belo vino po potrebi

ulje za prženje

Informer

 

Za fil:

500 g rikote, dobro oceđene

100-150 g šećera u prahu

1 kašičica ružine vodice (ili mleko)

mini čokoladne mrvice ili kandirano voće (opciono)

Za dekoraciju:

pistaći ili lešnici

čokoladne mrvice

kandirano voće

šećer u prahu

Informer

 

Priprema: 

Tubice: 

Pomešajte suve sastojke (brašno, so, šećer i, po želji, kakao) za kanole u velikoj posudi. Dodajte mast, žumance i sirće, pa postepeno sipajte vino i mesite dok ne dobijete meko i elastično testo koje se ne lepi. Umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odmara u frižideru najmanje sat vremena.

Razvucite testo u tanke listove, isecite krugove prečnika oko 8 cm. Obmotajte krugove oko kalupa za kanole, vodeći računa da se krajevi preklapaju. Premažite unutrašnju stranu jednog kraja belancetom kako bi se testo zalepilo i na kraju formirao oblik tube. Pržite u velikoj količini umereno vrelog ulja (180°C) dok kanoli ne postanu zlatni sa svih strana. Na površini testa bi trebalo da se formiraju mehurići. Ocedite i ostavite da se potpuno ohlade, a zatim pažljivo skinite tubice sa kalupa. Ostavite da se ohlade. Ponovite postupak dok ne iskoristite svo testo.

Informer

 

Fil: 

Propasirajte rikotu kroz sito i stavite u posudu za mešanje. Dodajte šećer u prahu i dobro izmešajte. Dodajte ružinu vodicu ili mleko i mešajte )može i mikserom) dok smesa ne postane kremasta i savršeno glatka. Ako želite, možete dodati čokoladne mrvice ili kandirano voće u fil. Ostavite da se ohladi najmanje sat vremena.

Punjenje i dekoracija: 

Poslastičarsku kesu sa širokim nastavkom (ili običnu kojoj ste odsekli jedan ugao), napunite filom i punite svaku tubicu. Dekorišite krajeve po želji, mlevenim pistaćima ili lešnicima, čokoladnim mrvicama, kandiranim voćem. Po želji, pospite šećerom u prahu.