08.09.2024.

08:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Cela Jugoslavija je jela flambirane palačinke! Poslastica kojoj nisu odolele generacije

Sastojci:

Za testo:

270 g brašna

2 jajeta

100 ml vode

100 ml jogurta

150 ml mleka

1 limunova kora, rendana

1 kesica vanilin šećera

1/2 kašičice soli

Informer

 

Za sos:

sok od 4 pomorandže

60 g putera

8 kašika šećera

4 kašike likera od pomorandže

2 kašike konjaka

sok od 1/2 limuna

Priprema: 

Kako biste napravili flambirane palačinke prvo pomešajte sve sastojke za testo i ostaviti da odstoji 20 minuta. Pržite palačinke na malo putera sa obe strane dok ne porumene, palačinke moraju biti tanke.

U drugu, veću šerpu stavite šećer i istopite ga na laganoj vatri. Ne sme da zagori, gotov je kada požuti. Zatim dodajte puter, a kada se istopi, dodajte sok od pomorandže i limuna i polovinu likera i pustite da sve provri.

Informer

 

Potopite palačinke u pripremljeni sos i dvaput preklopite tako da dobijete trougao. Na jedan kraj tiganja stavite pripremljenu palačinku i ponovite postupak sa ostalim palačinkama.

Kada je sve spremno, rasporedite palačinke po celom tiganju. Ako nema mesta, nije problem, možete jednu preko druge. Prelijte drugom polovinom likera i sa malo konjaka i flambirajte. Ostavite na vatri oko minut, dok alkohol ne ispari, pa servirajte toplo i uživajte!