Magazin
Isprobajte preukusnu leskovačku ljutenicu! Ovo je originalan recept tradicionalne zimnice sa juga Srbije
Jug Srbije je poznat po proizvodnji paprika i po različitim vrstama zimnice od ovog povrća. Mnogi recepti nastali su u ovom kraju.
Jedan od njih je leskovačka ljutenica - veoma ukusna i blago pikantna.
Priprema:
Paradajz preliti vrelom vodom, oljuštiti i iseći na 4 dela.
Stavite paradajz u šerpu, dodajte vinsko sirće, ulje, šećer i mleveni biber. Promešajte sve sastojke, stavite ih na ringlu i pržite. Kad počne da vri, neka vri 1 sat. Za to vreme samleti sveže ljute papričice na mašini za meso. Sameljite i slatku papriku, dodajte u šerpu i kuvajte još 1,5 sat, uz povremeno mešanje.
Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu. Zatim dodajte i beli luk sitno iseckan i kesicu konzervansa.
Dobro sve izmešajte, ohladite i napunite tegle.