23.09.2024.

06:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Šarena salata omiljena na zimskoj trpezi naših baka! Neponovljivi recept za idealnu zimnicu

Sastojci:

1,5 kg paprika

1,5 kg kupusa

1,5 kg krastavčića

1,5 kg zelenog paradajza

1,5 kg šargarepe

3,5 l vode

1,5 l sirćeta, razblaženog 9%

10 kašika soli

9 kašika šećera

1 vinobran

Informer

 

Priprema: 

Kako biste napravili šarenu zimnicu, prvo operite povrće. Naribajte kupus, očistite papriku i isecite je na trake, a narendajte šargarepu, krastavce isecite na kolutove, a paradajz na kriške.

Ubacite sve povrće u posudu i izmešajte. Prokuvajte u šerpi vodu, sirće, so, šećer i vinobran pa dok je vrelo prelijte povrće. Pokrijte čistom krpom i umotajte u ćebe.

Ostaviti da odstoji 24 sata, a u međuvremenu promešajte 2-3 puta. Povrće ubacite u čiste tegle koje nisu zagrejane i pritisnite da se slož, pa sipajte tečnost u kojoj je stajalo. Pritisnite povrće, tako da voda bude iznad.