Magazin
Šarena salata omiljena na zimskoj trpezi naših baka! Neponovljivi recept za idealnu zimnicu
Sastojci:
1,5 kg paprika
1,5 kg kupusa
1,5 kg krastavčića
1,5 kg zelenog paradajza
1,5 kg šargarepe
3,5 l vode
1,5 l sirćeta, razblaženog 9%
10 kašika soli
9 kašika šećera
1 vinobran
Priprema:
Kako biste napravili šarenu zimnicu, prvo operite povrće. Naribajte kupus, očistite papriku i isecite je na trake, a narendajte šargarepu, krastavce isecite na kolutove, a paradajz na kriške.
Ubacite sve povrće u posudu i izmešajte. Prokuvajte u šerpi vodu, sirće, so, šećer i vinobran pa dok je vrelo prelijte povrće. Pokrijte čistom krpom i umotajte u ćebe.
Ostaviti da odstoji 24 sata, a u međuvremenu promešajte 2-3 puta. Povrće ubacite u čiste tegle koje nisu zagrejane i pritisnite da se slož, pa sipajte tečnost u kojoj je stajalo. Pritisnite povrće, tako da voda bude iznad.