Autor: Informer.rs

05.10.2024.

16:45

Foto: Shutterstock

Magazin

Prepoznajte dobar avokado! Jednostavni načini uz koje ćete uvek znati kada je zreo

Kupovina avokada često može delovati kao lutrija, ali izbor savršenog ploda može biti prilično jednostavan uz nekoliko osnovnih pravila.

Iako avokado više nije egzotična voćka koja se viđa samo na televiziji, mnogi potrošači još uvek nisu sigurni kako da ga pravilno biraju prilikom kupovine.

Stručnjaci se slažu da je avokado izuzetno poželjan u ishrani, jer predstavlja jedan od najboljih izvora zdravih masti i nudi brojne zdravstvene benefite.

U samo 100 grama avokada nalaze se:

2 g proteina
6,7 g biljnih vlakana
8,53 g ugljenih hidrata (od čega samo 0,66 g šećera)
4,66 g masti, od čega je 2,126 g zasićenih masti

Pored toga, avokado je bogat folatima, kalijumom, vitaminima C, K, B5 i B6, a mnoga istraživanja pokazuju da bi ovaj plod trebao biti deo raznovrsne i izbalansirane ishrane.

Informer

 

Saveti za izbor zrelog avokada!

Ako nemate iskustva u odabiru avokada, lako možete kupiti plod koji je ili nedovoljno zreo, ili prezreo. Evo nekoliko saveta kako da izaberete idealan i savršeno zreo avokado:

Boja

Najbolji avokado ima tamnozelenu do skoro crnu koru. Plod koji će sazreti za 3-4 dana obično ima svetliju nijansu zelene.

Tekstura kore

Sazreo avokado ima kvrgavu koru, dok je nezreo mekši.

Čvrstoća

Što je avokado zreliji, to će biti mekši na dodir. Ipak, nikada ne biste trebali osetiti udubljenja ili preterano kašastu teksturu prilikom provere zrelosti. Ako planirate da jedete avokado za 3-4 dana, izaberite onaj s čvršćom korom.

Stabljika

Ako je stabljika još uvek prisutna, povucite je. Ako osetite otpor ili primetite svetlozeleni deo, avokado nije spreman za konzumaciju. Ukoliko se stabljika lako skida i područje oko nje je svetlozeleno, plod je savršen. S druge strane, tamnozeleno ili smeđe područje oko stabljike ukazuje na to da je avokado prezreo.

Uzimajući u obzir ove savete, bićete u mogućnosti da odaberete avokado koji će unaprediti vašu ishranu i doneti mnoge zdravstvene koristi.