05.10.2024.

19:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovu pitu će mališani obožavati! Karamela i sladoled joj daju božanstven ukus, a lako se pravi

Sastojci:

dve i po šolje brašna

kašika šećera

četvrt kašičice soli

šest kašika ohlađenog maslaca

četvrt šolje ulja

Za fil:

pola šolje smeđeg šećera

dve kašike maslaca

dve kašike mleka

prstohvat soli

1,5 kg jabuka

šaka badema

Informer

 

Priprema:

U blender staviti brašno, šećer i so, pa kratko izmiksati. Dodati maslac, ulje i četvrt šolje ledene vode, te miksati dok se ne dobije ujednačeno testo. Prebaciti na radnu površinu, zamesiti, uviti u plastičnu foliju i staviti u frižider na 60 minuta. U šerpici na umerenoj vatri uz mešanje otopiti šećer, maslac, so i kašiku vode, pa kad počne da peni, skloniti sa vatre, dodati mleko i sve dobro sjediniti. Na kraju ubaciti na kockice isečene jabuke i cele bademe. Testo razvaljati oklagijom, staviti u pleh, filovati pripremljenom smesom i peći u rerni na 200 stepeni oko 55 minuta. Na kraju sipati karamel preliv. Pitu servirati uz kuglu sladoleda.