Autor: Informer.rs

09.10.2024.

13:42

Foto: NEW AGE production

Magazin

Saša Mišić predstavlja njeno veličanstvo – kraljicu supa!

Svaka supa zaslužuje da bude na prvom mestu, jer je izuzetno važna u ishrani. Osim što je bogata mineralima i vitaminima, supa se lako vari i podstiče probavu, što je čini savršenim izborom za svaki dan. 

U toku je emitovanje druge sezona emisije „Sofra” na K1 televiziji, u kojoj jedan od naših najpoznatijih kulinarskih virtuoza Saša Mišić predstavlja svoje omiljene recepte koje sprema na otvorenoj vatri. Juče su gledaoci imali priliku da pogledaju njegovu verziju supe, koja je malo drugačija u odnosu na pripremu i sastojke na koje smo navikli.

Informer

 

Kako kaže Saša, sastojci za pripremu supe zavisiće isključivo od preferenci osobe koja je pravi. Ono što on preporučuje je dosta raznolikog i šarenog povrća koje će obogatiti svaki zalogaj. Šargarepu, stabljiku celera, ljubičasti luk, beli luk, koren celera i krompir potrebno je iseći na kockice za kašiku kako bi svaki zalogaj bio savršen. Što se mesa tiče, on dodaje slaninicu, barenu junetinu i piletinu. Zvuči kao neki lonac, ali suštinski to i jeste. Naravno, nikako ne smete izostaviti začine – kleku, karanfilić, lovorov list, so, biber, dehidriranu papriku… Povrće nikako ne rendati, jer će izgubiti svoja nutritivna blaga.

Saša kaže da pored ukusnog jela, kuvanje lekovito deluje i na samog čoveka.

„Dok kuvaš uglavnom si smiren i zbog toga donosiš pametnije odluke. Ako si nervozan, izađi napolje, prošetaj i kreni da kuvaš”, rekao je Mišić.

Informer

 

Vodu u kojoj ste prethodno obarili junetinu staviti u sač, posoliti i ostaviti da se lagano zagreje. Za to vreme oblikujte povrće i meso, nakon čega ga stavljate na termičku obradu da dobije boju, odnosno da se karamelizuje. Korenasto povrće odmah ide na zagrejanu talandaru podmazanu svinjskom mašću. Kada povrće krene da cvrči, odmah ubaciti trećinu začina – kao neka zaprška začina. U ovoj fazi ne treba zaboraviti na beli luk, koji ne samo da je ukusan, već je i zdrav, jer se bori protiv slobodnih radikala u organizmu.

„Ima jedna poslovica: ko danas kašikom ruča i na pari kuva, dabogda se opario”, našalio se Mišić.
Kada je povrće karamelizovano dodaje se isečena slaninica i piletina u komadu, koja ima savršenu masnoću za supu. Kada piletina i slanina dobiju boju i puste svoje sokove, ubacujemo barenu junetinu iseckanu na kockice za kašiku. Piletinu kada se zapeče vadimo, seckamo takođe na kockice i vraćamo nazad. Sledeći korak je da u ovu smesu dodamo biber, so, malo tucane paprike, lovorov list, majčinu dušicu, domaći pesto…

Nakon što se sve to lepo termički obradi i dobije lepu karamelizovanu boju, smesu sipamo u sač, u zagrejanu vodu u kojoj smo kuvali junetinu. Potrebno je lagano mešati, 5 – 10 minuta krčkanja i veličanstvena supa je gotova. Pred sam kraj dodati domaće rezance i ovo savršeno jelo je spremno za serviranje.

Pratite nova kulinarska putovanja Saše Mišića svakog radnog dana od 14h u emisiji „Sofra” na K1 televiziji. Program televizije K1 pratite na kablovskim operaterima: mts (kanal 111), Supernova (kanal 11), Orion (kanal 7) i Hipernet (kanal 8). Emisiju „Sofra“ možete gledati i na YouTube kanalu K1 televizije.