21.10.2024.

09:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Titova krempita sa Bleda! Originalni recept za maršalov slatkiš koji je sa slašću jeo

Recept za krempitu dolazi iz mađarske i austrijske kuhinje i veruje se da je bio omiljen među visokim ličnostima, uključujući austrijskog cara Franca Jozefa i njegovu ženu Sisi. Ova ukusna poslastica sastoji se od hrskavog lisnatog testa, između kojeg se nalazi bogati krem od vanile.

Poznatija verzija krempite potiče sa Bleda i datira iz 1953. godine, kada je poslastičar Ištvan Lukačević dodao šlag uz vanila krem. Ova slastica postala je toliko popularna da je možete probati u hotelu Park na Bledu. Prema nekim pričama, čak je i Tito bio ljubitelj bledske krempite.

U nastavku teksta saznajte kako da pripremite ovu ukusnu poslasticu kod kuće!

Informer

 

Sastojci:

500 g lisnatog testa

1 l mleka

6 jaja

11 kašika šećera

6 kašika brašna

2 kašike gustina

2 vanilin šećera

Za drugi fil:

500 ml slatke pavlake 

2 kašike šećera u prahu 

Priprema:

Pripremite kore 

Odmrznite lisnato testo, pa malo razvucite oklagijom. Na par mesta izbockajte viljuškom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presecite lisnato testo na 2 jednaka dela. 

Napravite fil 

Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca penasto umutite sa 4 kašike šećera. Zatim dodajte prosejano brašno i gustin. Promešajte, pa sipajte 200 ml mleka i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. U šerpu sipajte preostalo mleko (800 ml) i dodajte šećer (5 kašika), kao i vanilin šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Belanca umutite u čvrst šne sa šećerom, pa dodajte u vreo fil i lagano mešajte. 

Informer

 

Umutite slatku pavlaku 

Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane. 

Napravite krempitu 

U tepsiju stavite lisnato testo, pa premažite žuti fil, a onda i umućenu slatku pavlaku. Preko stavite lisnato testo i pospite šećerom u prahu.