Autor: Informer.rs

26.10.2024.

19:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Najbolji recept za slavsko žito! Tajna dobrog ukusa je u ovim sastojcima

Kod nas se na svakoj slavi žitom dočekuju gosti, pa se svaka domaćica posebno trudi oko njegove pripreme.

Ovaj recept za slavsko žito se smatra jednim od najboljih, zato što se žitu dodaju aromatični začini. 

Informer

 

Priprema:

Žito dobro očistiti od nečistoće i isprati pod mlazom vode. Staviti je u veći sud  i ostaviti da provri.

Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To se radi četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se raspuknuti, što je dobro.

Kad četvrti put voda provri, skloniti posudu sa šporeta, staviti na hladno mesto, poklopiti i ostaviti dva stoji dva sata. 

U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe i malo šećera. Dodati malo cimeta i muskantnog oraščića.  Žitu dodati malo vode od kuvanja, da ne bude suvo. Probati ukus, pa po potrebi dodati još šećera.

Žito staviti u činiju, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polovinama jezgra oraha. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita. Proslavljanje krsne slave je stari običaj koji poštuju mnoge porodice u Srbiji.