Magazin
Najbolji slavski kolač za početnike! Recept je pun pogodak - rešava vas muke sa pripremom, a ukus je nikad bolji
Slavski kolač je srž srpske tradicije i važan deo proslave slava, koje predstavljaju porodične i verske običaje. Za mnoge, priprema slavskog kolača predstavlja poseban trenutak i pravi izazov.
Evo jednostavnog recepta kako da ga lako napravite:
Sastojci:
10 g kvasca
1 kašike vode
300 g belog brašna tip 500
1 kašičica soli
1/2 supene kašike šećera
1 kašika ulja
200 ml vode
Priprema:
Za slavski kolač prvo u posebnoj činiji razmutite kvasac i ostavite ga sa strane da se aktivira. U drugoj vangli prosejte brašno, a 3 kašike odvojite na stranu. U vanglu dodajte so, šećer, ulje, kvasac koji se rastopio, vodu i umesite testo.
Nakon toga, počnite da dodajete jednu po jednu od kašika brašna i premesite testo pa ga ostavite pokrivenog da naraste, oko 40 minuta. Premesite ga nakon toga i podelite na 3 dela od 50 g, jedan od 110 g i jedan od 430 g.
Premesite zatim testo u loptice. Deo od 110 g podelite na 3 dela i svaki premesite opet u loptice. Najveći deo testa isto premesite i formirajte loptu, a zatim sve ostavite da se odmori oko 10 minuta.
Podmažite kalup za pečenje i u njega stavite najveću loptu testa. Prekrijte folijom i ostavite da naraste. Od ostalih loptica možete da napravite pletenice kako biste ukrasili kolač. Ukrasite ga i ostavite da naraste još malo, pa ga premažite uljem i pecite na 200 stepeni 20 minuta.