28.10.2024.

14:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Najbolji slavski kolač za početnike! Recept je pun pogodak - rešava vas muke sa pripremom, a ukus je nikad bolji

Slavski kolač je srž srpske tradicije i važan deo proslave slava, koje predstavljaju porodične i verske običaje. Za mnoge, priprema slavskog kolača predstavlja poseban trenutak i pravi izazov.

Evo jednostavnog recepta kako da ga lako napravite: 

Sastojci:

10 g kvasca

1 kašike vode

300 g belog brašna tip 500

1 kašičica soli

1/2 supene kašike šećera

1 kašika ulja

200 ml vode

Informer

 

Priprema: 

Za slavski kolač prvo u posebnoj činiji razmutite kvasac i ostavite ga sa strane da se aktivira. U drugoj vangli prosejte brašno, a 3 kašike odvojite na stranu. U vanglu dodajte so, šećer, ulje, kvasac koji se rastopio, vodu i umesite testo.

Nakon toga, počnite da dodajete jednu po jednu od kašika brašna i premesite testo pa ga ostavite pokrivenog da naraste, oko 40 minuta. Premesite ga nakon toga i podelite na 3 dela od 50 g, jedan od 110 g i jedan od 430 g.

Premesite zatim testo u loptice. Deo od 110 g podelite na 3 dela i svaki premesite opet u loptice. Najveći deo testa isto premesite i formirajte loptu, a zatim sve ostavite da se odmori oko 10 minuta.

Podmažite kalup za pečenje i u njega stavite najveću loptu testa. Prekrijte folijom i ostavite da naraste. Od ostalih loptica možete da napravite pletenice kako biste ukrasili kolač. Ukrasite ga i ostavite da naraste još malo, pa ga premažite uljem i pecite na 200 stepeni 20 minuta.