Magazin
Najbolja posna slana torta! Raskošno predjelo slavske trpeze - lagana priprema i savršeni dodaci
Ova slana torta je savršeno slavsko predjelo, a osim što predivno izgleda, preukusna je, pa će gosti biti oduševljeni. Kako Mitrovdan pada u petak, trpeza mora da bude posna, pa predlažemo da napravite ovu slanu tortu sa ribom ili tunjevinom i povrćem.
Priprema:
Filete ribe po izboru skuvajte i iseckajte na komadiće. Ako koristite tunjevinu samo je procedite. Stavite ribu ili tunjevinu u šerpu. U blenderu usitnite kukuruz sa vodom, pa dodajte smesu u šerpu sa ribom ili tunjevinom. Kuvajte dok se smesa za posnu slanu tortu ne zgusne, pa dodajte posni krem sir i promešajte. Kuvajte još malo, pa dodajte seckane masline i promešajte. U veći kalup ili tepsiju pravougaonog oblika (koju ste obložili providnom folijom) poređajte tost hleb kojem ste isekli koricu. Zatim premažite posnim majonezom, pa premažite fil za posnu slanu tortu. Šargarepu skuvajte, izrendajte i posolite, pobiberite, pa sipajte ulje i promešajte. Pospite preko fila za posnu slanu tortu. Zatim poređajte još jedan sloj hleba kojem ste isekli koricu, premažite posnim majonezom, pa premažite filom za posnu slanu tortu. Na kraju poređajte još jedan red tost hleba bez korice. Pritisnite rukama, pa dobro pokrijte providnom folijom. Ostavite u frižideru 4 sata ili preko noći. Izvadite posnu slanu tortu iz kalupa i premažite je posnim majonezom. Ukrasite je po želji. Možete da ih ukrasite maslinama, čeri paradajzom, peršunom i kukuruzom, kao i rendanim kuvanim krompirom.