02.10.2015.

21:21

Foto:

Magazin

PROGUTAĆE SVE PRED SOBOM! Zemlji preti cunami neverovatnih razmera!

Cunami biblijskih razmera će izazvati trenutni ogromni odron vulkanske planine u okean i mogao bi da nas sve izbriše sa lica Zemlje.

Naučnici su otkrili da je je talas visok gotovo 300 metara zapljusnuo kopno širom planete pre 73.000 godina i da bi sličan događaj mogao da se ponovi i tako označi kraj čovečanstva.

Cunami je pre 73 milenijuma počeo kada se vulkanska planina odjednom strovalila u more na Kejp Verde ostrvima u zapadnoj Africi, ali tada nije bilo priobalnih gradova naseljenih ljudima koje bi uništio potop.

Neki naučnici tvrde da sličan događaj i sada predstavlja stvarnu pretnju, naročito na vulkanskim ostrvima.

Svetski priznati autoritet Rikardo Ramalho sa Univerziteta u Njujorku kaže da nauka smatra da bi strovaljivanje planine u more moglo da se dogodi u trenutku, što bi izazvalo katastrofalni gigantski cunami.

(VIDEO) STRAH OD APOKALIPSE: Šest asteroida idu ka Zemlji, panika na internetu!

- To se ne događa tako često, ali moramo da uvrstimo takve događaje u predviđanje mogućih vulkanskih katastrofa - kaže Ramalho.

Praistorijska apokalipsa dogodila se na ostrvu Fogo, jednom od najvećih i najaktivnijih vulkanskih ostrva, koje se uzdiže 2.743 metra iznad nivoa mora.

Procenjeno je da se u more odjednom sručilo 167 kubnih kilometara stena, što je izazvalo cunami visok 244 metra, a ogromni komadi stena su pronađeni na ostrvu udaljenom 48 kilometara.

Poređenja radi, najveći cunamiji koji su se nedavno dogodili u Indijskom okeanu (2004. godine) i istočnom Japanu (2011. godine), dostigli su najviše 30 metara.

Stručnjak za cunamije Bil Mekgvajer iz Londona ocenio je da se takvi megacunamiji događajujednom u 10.000 godina.

- Ipak, katastrofa koju donose čini ih veoma ozbiljnim rizikom za čovečanstvo - kaže Mekgvajer.

Tagovi: