12.12.2015.

22:23

Foto:

Magazin

Ispravka - Kjubrik nije priznao da je snimao sletanja na Mesec

Tvrdnje koje smo prvobitno objavili da je Stanli Kjubik priznao da je učestvovao u lažiranju sletanja na Mesec, zasnovane na navodnom intervjuu koji je reditelj dao neposredno pre smrti 1999. godine, prisutne su na društvenim mrežama već godinama.

Kako navodi raskrinkavanje.ba američka platforma za proveru činjenica Snopes opovrgla je ove navode u analizi objavljenoj 2015. godine. Petnaest godina nakon smrti Stenlija Kjubika, 2015. objavljen je intervju koji je reditelj navodno dao tri dana pre smrti, a u kojem priznaje da je pomogao NASA-i da lažira sletanje na Mesec. Intervju je vodio reditelj T. Patrick Murray, koji je navodno prethodno potpisao ugovor u kojem se obavezuje da će sadržaj intervjua ostati tajan 15 godina.

Snopes navodi da na YouTubeu kruže razne montaže ovog intervjua i da potiču iz filma T. Patricka Murrayja “Shooting Kubrick”. Delovi ovoga intervjua našli su se u pojedinim objavama koje se dele na društvenim mrežama. U transkriptu dela intervjua koji je objavio Snopes navodi se:

Kubrick: Počinio sam ogromnu prevaru američke javnosti, zajedno s Vladom Sjedinjenih Američkih Država i NASA-om, koju ću sada detaljno opisati. Sletanja na Mesec su lažirana, sva sletanja na Mesec su lažirana, i ja sam osoba koja je je to snimila. 

Marej: U redu. (smijeh) Što pričate... Ozbiljni ste. U redu.

Kjubrik: Ozbiljan sam. Smrtno ozbiljan. Da, bila su lažna.

Snopes spominje nekoliko detalja koji ukazuju da je intervju lažan.

Marej je na web stranici filma "Shooting Kubrick" tvrdio da mu je u maju 1999. godine odobren pristup bez presedana za intervju s redateljem, što je bio prilično impresivan poduhvat budući da je Kubrick preminuo dva meseca ranije.

Iako bi datum mogao biti obična štamparska greška, to nije bio jedini upitni aspekt intervjua. Čovek s kojim razgovara jednostavno ne izgleda niti zvuči kao Stenli Kjubrik u poređenju sa snimkom pravog Kjubrika koji preuzima nagradu D.W. Griffith 1997. godine (link).

Ova platforma navodi i da nemontirane verzije intervjua sadrže naznake da je "Stenli Kjubik" u videu glumac. U isečku koji je u međuvremenu izbrisan, piše Snopes, voditelj intervjua nazvao je osobu sa snimka "Tom" i uputio ga kako da ispriča deo priče.

Snopes je objavio i reagovanje portparola Kjubrikove udovice, koji je istakao da je intervju laž, da T. Patrik Marej nikada nije intervjuisao Stenlija te da je cela priča izmišljena i neistinita.

Povodom tvrdnji da je Kjubrik u dogovoru s američkom vladom i NASA-om lažirao sletanje na Mesec oglasila se i rediteljeva kćerka, nazvavši ove navode grotesknom laži.

U svojoj analizi ovih tvrdnji portal Logically navodi i da Sjedinjene Američke Države 1969. nisu imale tehnologiju koja bi omogućila lažiranje prenosa sletanja na Mjesec.

Iako naše moderne tehnologije za stvaranje specijalnih efekata danas mogu lako stvoriti snimke koji bi izgledali poput sletanja na Mjesec, krajem šezdesetih to bi bilo nemoguće.

Kompletnu analizu možete pročitati na portalu raskrinkavanje.ba

Tagovi: